banner

Hier publiceren naar  inoxgebruikers?

Mail naar info@inoxexpert.be

 


LEGERINGSELEMENTEN

Legeringselementen voegen een functionaliteit toe aan de roestvaste staalsoorten. Kleine hoeveelheden kunnen al in grote mate de eigenschappen aanpassen. In deze sectie worden de belangrijkste legeringselementen opgesomd.

Een eerste belangrijke eigenschap is welke microstructuur het legeringselement bevordert, ofwel een austenitische structuur, ofwel een ferritische structuur. Zoals in de voorgaande secties beschreven worden de roestvaste staalsoorten ondervedeeld volgens hun microstructuur. Volgende tabel somt de legeringselementen en deelt ze op in austenietpromotoren ferrietpromotoren.

Ferrietpromotor Austenietpromotor
Chroom (Cr)
Nikkel (Ni)
Silicium (Si)
Mangaan (Mn)
Molybdeen (Mo)
Koper (Cu)
Vanadium (V)
Koolstof (C)
Aluminium (Al)
Stikstof (N)
Niobium (Nb)
Cobalt (Co)
Titaan (Ti)
 

Het lijkt misschien wat een complexe aanzet van de functionaliteiten voor legeringselementen. Toch het is belangrijk dit in je achterhoofd te houden indien je opnieuw naar de samenstelling van de verschillende inoxsoorten terugkijkt. Volgend voorbeeld maakt dit duidelijk: Stel , je wens de corrosiebescherming opdrijven door meer Cr toe te voegen in een legering 304. Indien je dit doet dan moet je ook proportioneel de hoeveelheid Ni opdrijven omdat de legering anders te veel elementen heeft die de ferrietfase bevorderen waardoor je roestvast staal geen austenietlegering meer kan genoemd worden. Een voorbeeld van een legering die zowel de hoeveelheid Cr als Ni opdrijft om de corrosiebestendigheid te verhogen is AISI 310.