NL | FR

banner

Hier publiceren naar  inoxgebruikers?

Mail naar info@inoxexpert.be

 


LEGERINGSKLASSEN


Roestvaste staalsoorten worden in vijf legeringsklassen opgedeeld: Ferritisch, Austenitisch, Martensitisch, Duplex en PH-legeringen. De namen verwijzen naar de microstructuur van de staalsoort. Een verschillende microstructuur zorgt voor verschillende eigenschappen.Het onderscheid in samenstelling wordt aan gegevens in onderstaande figuur.Waarden zijn indicatief.

Een goede vergelijking tussen de verschillende roestvaste staalsoorten vind je onder de rubriek BEKENDSTE LEGERINGEN. Hier wordt vanuit de meest gebruikte roestvaste staalsoorten een vergelijking gemaakt. Je vindt een vergelijking tussen zowel corrosiebestendigheid, mechanische eigenschappen en toepassingsgebieden.

Wil je echter meer in detail op zoek gaan naar de juiste legeringen kan je doorklikken naar de specifieke rubriek van elke roestvaste staallegering. (Ferritisch, Austenitisch, Martentitisch, Duplex en PH-legeringen). Je vindt er onder andere de gebruikte benamingen (AISI, EN, DIN, UNS...) als de specifieke samenstelling. Handige leidraad doorheen de verschillende legeringen is als je weet wat het effect is van elk legeringselement binnen de roestvaste staallegering. Hiervoor klik je best even op de rubriek LEGERINGSELEMENTEN

De belangrijkste elementen in een roestvaste staal legering zijn

Cr
Zorgt voor de beschermingslaag tegen corrosie. Vanaf 10,5%   gelegeerd chroom spreekt men van een roestvaste staalsoort.
Ni
Legeringselement die zorgt voor een betere vervormbare structuur en een element die bescherming biedt tegen corrosie op hogere temperatuur
C
Geeft sterkte aan de roestvaste staalsoort
Andere
Mo, Nb, Ti, zie sectie legeringselementen
Fe
Basiselement in een staalsoort

Voor een meer gedetailleerde beschrijving van alle legeringselementen klik op volgende link: LEGERINGSELEMENTEN